Laboratorium U-Diagnostics heeft vandaag een drive-through coronatestlocatie aan de Hermesweg in Baarn geopend. In de teststraat maken medewerkers van het bedrijf in een tent keel- en neusafstrijkjesvan patiënten, terwijl die in hun auto zitten. In het Drentse Hoogeveen werd eerder al een testlocatie van het lab geopend.

Op het terrein staat een grote witte tent, naast het Medisch Diagnostisch Centrum in Baarn. Eén medewerker doet de administratie binnen; buiten staat een collega in beschermende kleding die de uitstrijkjes doet.
De uitstrijkjes worden dezelfde dag nog naar het Duitse Keulen verstuurd, waar collega’s van het lab in Baarn de testen uitvoeren. Binnen twee werkdagen is de uitslag bekend.
In totaal wil het bedrijf tien soortgelijke testlocaties opzetten, waarmee in totaal 5000 mensen per dag op corona getest kunnen worden. Daarmee kan de landelijke testcapaciteit flink worden uitgebreid, zeker nu het kabinet half april zo’n 17.000 tests per dag wil uitvoeren. Nu zijn dat er nog een paar duizend.

Vanwege de schaarste van het aantal testen, kan op dit moment alleen nog zorgpersoneel op verwijzing van de huisarts getest worden.
Volgens het RIVM heeft het testen van zorgmedewerkers zin als ze klachten hebben die passen bij COVID-19. Ook risicogroepen, waaronder mensen met een verlaagde weerstand, komen in aanmerking.

Vorig artikel‘Praatje op afstand…’
Volgend artikelOlifant Yunha overleden