Jaarlijks reikt burgemeester Melis van de Groep een aantal Koninklijke Onderscheidingen uit ter gelegenheid van Koningsdag. Door alle maatregelen die genomen zijn om het coronavirus onder controle tekrijgen, zijn de zes gedecoreerden vrijdagochtend 24 april door de burgemeester verrast met een persoonlijk bezoek voor het huis op gepaste afstand.

Rond 9.30 uur werd de eerste decorandus verrast door burgemeester Melis van de Groep. Terwijl de gemeentebode de bloemen en taart voor de deur legde, belde Van de Groep de decorandus om diegene telefonisch op de hoogte te brengen. Meteen daarna vond een persoonlijke felicitatie plaats en een kort praatje vanuit de deuropening. De anderen werden in de loop van de ochtend op dezelfde manier verrast.

Vanwege het coronavirus is er dus ook geen feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij de onderscheidingen officieel worden uitgereikt. “Dit jaar is de lintjesregen anders dan anders, maar net zo bijzonder. Ik ben blij dat ik de gedecoreerden op deze manier alsnog heb kunnen verrassen met hun Koninklijke Onderscheiding”, aldus burgemeester Melis van de Groep. Er wordt landelijk nog gekeken naar het moment waarop de officiële bijeenkomst later dit jaar kan plaatsvinden.

De decorandi ontvangen de onderscheiding vanwege hun jarenlange, vrijwillige inspanningen voor de samenleving. Zelfwerkzaamheid, particulier initiatief, cultuur, verenigings- en kerkenwerk zijn trefwoorden die voor een groot aantal inwoners van de gemeente Bunschoten veel betekenen. Het grote aantal kerken, stichtingen, koren, sportclubs en andere verenigingen draait vooral op de inzet van vrijwilligers. Mensen die zich als vrijwilliger geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen, kunnen voor een Koninklijke Onderscheiding voorgedragen worden.

Vorig artikelBJ Tuinidee
Volgend artikelVogels en Overmars met elkaar verder