Wat is nu eigenlijk een vlaggenprotocol (vlaginstructie)? Een vraag die je eigenlijk maar op een manier kunt beantwoorden : Richtlijnen wanneer en hoe de Nederlandse vlag dient te worden gebruikt.
Tenaanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen“uitgebreid vlaggen” en “beperkt vlaggen”. Bij “uitgebreid vlaggen” wordt de vlag uitgestoken van alle rijksgebouwen, zoals op Koningsdag. Bij “beperkt vlaggen” behoeft de vlag alleen te worden uitgestoken van de hoofdgebouwen van de ministeries, de hoofdgebouwen van de niet (rechtstreeks) onder de ministeries vallende instellingen, zoals die van de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman en de Hoge Raad der Nederlanden.
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het koninklijk huis wordt de vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere bijzondere gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en Dodenherdenking wordt de Nederlandse vlag gehesen zonder oranje wimpel.
En…wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden?

Vorig artikelWoningsdag
Volgend artikelVoetbalcompetitie voor 1 september?