De voetbalcompetitie in de tweede divisie zal ook niet voor 1 september van start gaan. IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos schat in dat ook het topamateurvoetbal onder de definitie van evenementenvalt en dus tot die tijd verboden blijft vanwege de coronamaatregelen.
“De beleving bij ons is dat we voor minimaal duizend toeschouwers spelen, dan vallen wij onder die regel”, zegt Van den Bos. Ook het argument van politie-inzet gaat op voor de wedstrijden van IJsselmeervogels. “Sowieso bij de derby, maar in overleg met de driehoek incidenteel ook bij andere wedstrijden.”
Voor 1 september voetballen zonder publiek is voor Van den Bos ook geen optie. “Ik kan natuurlijk niet vooruitlopen op eventuele nieuwe ontwikkelingen, maar voetballen doe je in principe voor publiek. Alleen, hoe je dat doet in de anderhalvemetermaatschappij, daar zal de komende maanden veel over vergaderd worden.”

Een andere reden om met publiek te spelen, dat steekt Van den Bos ook niet onder stoelen of banken, is het feit dat de clubs de inkomsten keihard nodig hebben. “De inkomsten uit horeca en entreeheffing bedragen bij ons op jaarbasis zo’n 35 procent van de totale inkomsten”, becijfert de Vogels-praeses. Een snelle rekensom leert dan dat de coronacrisis IJsselmeervogels al een kleine 150.000 euro heeft gekost.
Daarbij kan ook nog een mogelijke verlaging van de sponsorinkomsten komen. “Het zijn tot nu toe geen grote aantallen, maar er zijn wel wat sponsors met aflopende contracten die nu even niet verlengen”, zegt Van den Bos. “Terwijl dat normaal gesproken een hamerstuk zou zijn.”
Toch is Van den Bos niet bang dat zijn club in de financiĆ«le problemen gaat komen. “Dit kalenderjaar gaan we zonder liquiditeitstekort afsluiten. Maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er in het seizoen 2020-2021 weer een coronacrisis komt.”

Vorig artikelVlaggenprotocol
Volgend artikelPlafondbrand bij Hema Amersfoort