Het bedrijfsleven krijgt 14 maanden de tijd om een statiegeldsysteem in te voeren waarmee vanaf 1 juli 2021 alle flessen van minder dan drie liter bij 12.000 punten kunnen worden ingenomen. Blikjes moetenook uit het zwerfafval, zo niet, dan komt er ook statiegeld op.
Na 20 jaar politieke discussie is het besluit tot invoering genomen door staatssecretaris Stientje van Veldhoven die statiegeld nooit als doel en alleen als middel heeft gezien. Nu is de kogel dan toch door de kerk.
“Op basis van de monitoringsrapportage ben ik tot de conclusie gekomen dat er te weinig voortgang wordt geboekt met het verminderen van het aantal plastic flesjes in het zwerfafval en daarom heb ik besloten om statiegeld op kleine plastic flessen in te voeren. Dat betekent dat vanaf 1 juli 2021 15 eurocent statiegeld zal worden geheven op plastic flessen kleiner dan 1 liter en net als nu al het geval is 25 eurocent op plastic flessen van 1 tot en met 3 liter”, zo schrijft ze de Tweede Kamer. Naast de huidige inzamelpunten bij supermarkten zullen ook de bemande verkooppunten op trein- en tankstations de flessen moeten innemen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.
Jaarlijks gaan zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90 procent van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.
Voor statiegeld op blikjes wordt hetzelfde traject ingezet als indertijd voor kleine plastic flesjes. Daarmee volgt ze de wens van de Tweede Kamer.

Vorig artikelKoningsdag
Volgend artikelWeinig treinreizigers op Koningsdag