Museum Spakenburg wilde in het kader van de 75-jarige bevrijding diverse activiteiten organiseren. In samenwerking met de Historische Vereniging Bunscote een tentoonstelling met als thema ‘De oorlog inzwart-wit’, Daarnaast rondleidingen door het museum voor schoolklassen, een wandelroute door het dorp en een bevrijdingsboog op de Oude Schans. Dat alles is niet doorgegaan

De bevrijdingsboog vormt daarop een uitzondering. De boog was al klaar voordat de crisismaatregelen van kracht werden. Om het vrijwilligerswerk dat daarvoor was verricht niet voor niets te laten zijn, is de boog toch geplaatst. Gekozen is voor deze week omdat het deze week precies 75 jaar geleden is dat de gemeente Bunschoten niet langer werd beschoten en dus in wezen vrij was.

Destijds bij de bevrijdingsactiviteiten stond er ook een boog op de Oude Schans. De boog die nu is geplaatst is daarvan een replica in een wat kleinere en modernere uitvoering. Een mooie boog, maar toch een wat schrale troost in het licht van de verschillende geplande activiteiten.

Vorig artikelHet rijke polderleven op Eemdijk
Volgend artikelDerby van 1993 bij de LOS