In het nieuwe muntgebouw in Houten werd dinsdag een herdenkingsmunt geslagen ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Normaal gesproken gebeurd dat in het bijzijn van publiek, maar vanwege de coronacrisisgebeurde dat dit jaar via een livestream.

De speciale munt wordt in opdracht van het ministerie van Financiƫn geslagen en is de eerste herdenkingsmunt die de Koninklijke Nederlandse Munt dit jaar uitbrengt. Het vijfje is ontworpen door kunstenaar Marijke van Warmerdam en is een officieel betaalmiddel.

Op beide zijden van het vijfje is een wapperend lint te zien. Dat verbeeldt volgens de kunstenaar de feestelijke sfeer van de bevrijding en slingert zich door de opdruk van 75 jaar vrijheid aan de voorkant van de munt. Achterop staat een portret van koning Willem-Alexander, nog zonder baard.

Het vijfje is traditiegetrouw erg populair onder verzamelaars. Voor de echte liefhebber wordt ook een speciale gouden munt geslagen. Het gaat om een gelimiteerde oplage van duizend stuks. Deze munt heeft als betaalmiddel de waarde van een tientje, maar kost 449 om aan te schaffen. Een overzicht van alle speciale uitgaves is te vinden op de site van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Vorig artikelBootje in de problemen
Volgend artikelOpnieuw overleg over coronacrisis