De poliklinieken van drie van de vier ziekenhuizen in de provincie Utrecht zijn weer volledig geopend. Alleen bij het UMC zijn nog niet alle poliklinieken in bedrijf.

Het aantal coronapatiënten inde ziekenhuizen neemt af en daardoor is ruimte om andere zorg te bieden. Maar er zijn flinke achterstanden en “echt normaal zal het voorlopig niet worden.”

INHAALSLAG
“We stonden te trappelen om weer te beginnen natuurlijk”, vertelt Erik van Goor, woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. “De spoedzorg ging de afgelopen weken wel door maar de reguliere afspraken en operaties niet. We proberen nu een inhaalslag te maken, maar het moet vooral veilig gebeuren.”
Alle ziekenhuizen nemen de regel om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te bewaren erg nauw. “Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is in 2013 gebouwd. Op de verpleegafdelingen zijn alleen maar eenpersoonskamers. Destijds bouwden we die met het idee ‘dat geeft privacy'”, vertelt Erik van Goor van Meander. “Nu konden patiënten met corona gemakkelijk geïsoleerd worden en nu is het ook makkelijker om 1,5 meter afstand te bewaren dan wanneer patiënten een kamer moeten delen.”

In Meander Medisch Centrum worden maandag voor het eerst sinds maart alle operatiekamers weer in gebruik genomen. “Van de tien OK’s waren er vier gesloten. Die gebruikten we als extra IC’s voor coronapatiënten. Het is goed te zien dat we de OK’s weer kunnen openen maar daarmee zijn we er echt nog niet. Bovendien houden we allemaal in het achterhoofd dat een tweede golf van coronapatiënten zomaar weer binnen kan stromen. En dan moeten we binnen 48 uur weer compleet alles omschakelen. Weer terug naar af, we zijn benieuwd of dat nodig gaat zijn.”

Vorig artikelKans op natuurbranden toegenomen
Volgend artikelDigitaal Museum Spakenburg