Het gloednieuwe Museum van de Glorie in Oezbekistan krijgt een sectie die volledig is gewijd aan de 101 Oezbeken die in Amersfoort om het leven werden gebracht. De president van het Centraal-Aziatischeland heeft de Nederlander Remco Reiding uitgenodigd om in Tasjkent advies te komen geven. Het Museum van de Glorie staat in het Overwinningspark in de Oezbeekse hoofdstad.
Het park en het museum zijn volledig gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 450.000 Oezbeken het leven kostte. 101 van deze soldaten kwamen in Kamp Amersfoort om het leven door mishandeling of executie. Ze liggen begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.
Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de oorlogsslachtoffers die op dit Ereveld begraven liggen. Hij is al meermaals door de Oezbeekse autoriteiten ingeschakeld als expert.
President Mirziyoyev heeft zijn ministeries en archieven persoonlijk opdracht gegeven om Reiding te helpen bij zijn onderzoek. De 101 soldaten liggen nog altijd begraven als onbekenden. In samenwerking met de autoriteiten probeert Reiding hun identiteit te achterhalen.
De officiële uitnodiging werd deze week in Amersfoort overhandigd door de ambassadeur van Oezbekistan in Brussel, Dilyor Khakimov.zei: ,,Het levend houden van de nagedachtenis aan deze 101 soldaten is voor ons land van groot belang’’

Vorig artikelDe Israël-livestreams
Volgend artikelEikenprocessierups gezien?