In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar.
Reistu met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van €95,00. Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:
Een wegwerpmondkapje: deze kunt u één keer gebruiken, circa 3 uur. Kosten ongeveer €0,40 cent per stuk
Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. Kosten: van €5,00 tot €20,00
Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. De website www.vergelijkmondkapjes.nl biedt actuele informatie over het gebruik van mondmaskers en verkooppunten van mondkapjes in Bunschoten. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een mondkapje in huis hebt.
Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de de juiste manier draagt en gebruikt.
Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzet
Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan
Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn
Als u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeep
Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan
Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker)

Vorig artikelBunschoten Actueel
Volgend artikelOpenluchttheater 75 jaar bevrijding