In het Mondriaanhuis is vanaf deze week fototentoonstelling ‘Spakenburgse Diva’s’ te zien.
Kunstenaarscollectief Het Wilde Oog, Hans Lemmerman en Inge van Run, portretteert sinds 2000 vrouwen in traditioneleSpakenburgse klederdracht. Hoe is kunstenaar Lemmerman op het idee gekomen om volkscultuur en kunst naast elkaar te zetten? ,,Ik keek vanuit mijn woning aan de Langegracht naar winkelende mensen op de Langestraat. Ik zag daar vrouwen uit Spakenburg lopen. Zij hadden schorten met ruiten aan, zestig meter verderop was het Mondriaanhuis. De werelden zijn totaal verschillend, maar ik vroeg me af wat er zou gebeuren als deze bij elkaar zouden komen.’’
Lemmerman: “Ik leg een tijdsdocument vast. Ik zie vrouwen in Spakenburgse klederdracht nu niet meer lopen in Amersfoort. Het unieke aan deze vrouwen is dat zij ervoor kiezen in een traditie te staan. Elke dag hebben zij klederdracht aan, het is een erfgoed waar ik een nieuwe draai aan geef. Er komen veel verhalen los als mensen de Spakenburgse Diva’s zien. Een mevrouw vertelde, dat haar moeder een Spakenburgse schoonmaakster had. Zij poetste zelfs de achterkant van een schilderij en terwijl ze dat deed zong ze psalmen; twee vliegen in één klap.’’
Na twintig jaar is Het Wilde Oog gestopt met de fotoserie Spakenburgse Diva’s. ,,De Diva’s zijn op leeftijd. Tot vorig jaar hebben we nog fotoshoots gemaakt, maar fysiek en mentaal gaat het niet meer met uitzondering van één diva.’’
De fotoserie gaat door zonder de Diva’s, maar de dracht leeft voort’’, aldus Hans Lemmerman. ,,Dat nu de Diva’s in het Mondriaanhuis hangen, is het gevolg van de link die ik twintig jaar geleden legde tussen de winkelende vrouwen in Spakenburgse klederdracht en het Mondriaanhuis.’’
De fototentoonstelling ‘Spakenburgse Diva’s is te bezoeken t/m 25 oktober. Meer informatie:ww.mondriaanhuis.nl.

Vorig artikelVakantie in eigen land wordt warm en droog
Volgend artikelHou het initiatief er in !