Tienduizenden mensen laten deze week zoveel mogelijk toegevoegde suikers staan. Ze doen mee aan de Suiker Challenge van het Diabetes Fonds in Amersfoort. Die organisatie wil zo gezond eten en drinkenstimuleren.
Want volgens het Diabetes Fonds krijgen de meeste volwassenen in Nederland te veel suiker binnen in het dagelijks leven en zijn veel mensen zich daar niet eens bewust van. “Fabrikanten voegen suikers toe om een product zoeter te maken, of de houdbaarheid te vergroten, of de kleur te verbeteren”, legt diĆ«tiste Kim Brouwers van het Diabetes Fonds uit. “Maar die suikers hebben we helemaal niet nodig om gezond te blijven.”
Te veel suiker kan leiden tot overgewicht en dat verhoogt het risico op diabetes type 2. Het Diabetes Fonds vindt het daarom ontzettend belangrijk dat er aandacht komt voor een gezonde leefstijl. En daar valt nog wel wat winst te behalen, want uit schattingen blijkt dat een Nederlander jaarlijks gemiddeld meer dan 10.000 suikerklontjes eet.
De Suiker Challenge moet daar verandering in brengen. “We gaan dus een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers en daarmee besparen we 99 suikerklontjes”, rekent Brouwers voor. “Gigantisch veel. Je kunt je voorstellen dat je dan veel beter in je energie zit want je hebt veel minder die pieken en dalen in je bloedsuiker.”
Het is de derde keer dat de actie gehouden wordt. “Deelnemers zijn ontzettend positief”, zegt Brouwers. “Ze leren deze week dat in ontzettend veel producten toegevoegde suikers zitten. En we horen van heel veel mensen dat ze er ook na de week gezonde gewoontes aan overhouden.”
Een week geen toegevoegde suikers eten is volgens Brouwers “best wel extreem”. Om deelnemers te helpen worden op de website van het Diabetes Fonds recepten en tips gedeeld.

Vorig artikelWaarnemingen plasjes Vitens Westdijk
Volgend artikelBunschoten Actueel