Maak je eigen kleed van een afgeschoren vacht van één van de Veluwse heideschapen van de Ermelose kudde! Stichting Schapedrift organiseert een viertal workshops vacht vilten. Op 14 en 24 juli, 7 en 18augustus maken deelnemers in één dag een kleed van een hele schapenvacht. Alle workshops zijn onder professionele begeleiding en vinden buiten plaats bij de schaapskooi Ermelo. Tijd: van 10.00-16.00 uur. Er kunnen maximaal 8 personen per workshop deelnemen. Aanmelden is al mogelijk, via de website www.schapedrift.nl en vol is vol! Meer informatie: 0577-407254.
De workshop vindt buiten plaats bij de schaapskooi en kan verantwoord gehouden worden. De hooibalen waarop gewerkt wordt, worden ver genoeg uit elkaar gezet en iedereen gaat individueel met de wollen vacht aan de slag. De viltdocent geeft op gepaste afstand uitleg. In plaats van de gezamenlijke lunch krijgt nu elke deelnemer een luxe lunchpakketje, dat op een eigen uitgezocht plekje genuttigd kan worden.

Het vilten van een vacht is intensief en redelijk zwaar werk. Deelnemers gaan onder leiding van de viltdocenten buiten aan het werk. De vachten moeten eerst ontdaan worden van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom is het verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.
Meer informatie op www.schapedrift.nl.

Vorig artikelUittip: Museum Soest
Volgend artikelNachtzwaluwen spotten