De Stichting ’t Hooghlandt’s Genootschap heeft de oude Hooglandse gedenksteen aan Museum Spakenburg geschonken. Een reden voor het museum om de leden van het genootschap te bedanken. Daarbij werd de oudesteen, die een plaats heeft gevonden op het museumterrein, onthuld.
De gedenksteen is een herinnering aan de opheffing van de gemeente Hoogland op 31 december 1973. Een gedenksteen die verwijst naar de strijd die de Hooglanders hebben gevoerd tegen de opheffing. De Latijnse tekst op de steen geeft dat treffend weer: Luctatie non emersimus. Vertaald komt dat neer op: Onze strijd ten spijt, ons was de zege niet.
Deze steen werd op 31 december 1975 als een steen des aanstoots geplaatst bij het voormalige gemeentehuis van Hoogland. Een lid van het Genootschap verwoordde dat bij de onthulling als volgt:
‘Ter herinnering aan ons geknechte dorp en een iegelijk tot vermaning hebben wij deze gedenksteen gemaakt en op oudjaarsmiddag 1975 onthuld. Sindsdien zijn wij elk jaar op 31 december des middags om drie uur aldaar tezamen gekomen om bittere tranen te wenen over de ondergang van ons dierbare Hoogland en onze afschuw uit te spreken over de huiveringwekkende euveldaden van groeistad Amersfoort.’
De steen is later verplaatst naar de Zevenhuizerstraat. Omdat het ‘weer’ erin kwam, is in 2009 een nieuwe steen geplaatst waarna de oude werd opgeslagen in afwachting van de oprichting van een Hooglandse Oudheidkamer. Of dat gerealiseerd gaat worden is de vraag. Museum Spakenburg, wil ook het museum zijn voor het Bunschotense deel van Hoogland. Vandaar dat het museum zich graag over de oude gedenksteen ontfermde.
De steen heeft inmiddels een mooie plaats gekregen in het buitengedeelte van het museum. Leden van ’t Hooghlandt’s Genootschap hebben de steen onthuld door de Hooglandse vlag te verwijderen. Een mooie aanvulling voor het museum en een aanmoediging voor alle Hooglanders om deze gedenksteen in Museum Spakenburg te komen bekijken.

Vorig artikelUitzending Immanuelkerk
Volgend artikelMitch Willems naar IJsselmeervogels