Meer dan vijftigduizend studenten lopen studievertraging op door de uitbraak van het coronavirus. Vooral hbo’ers en studenten met veel praktische vakken of een stage, zagen hun opleiding de afgelopenmaanden stokken.
Dat blijkt uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uit Utrecht onder ruim 10.000 studenten van hogescholen en universiteiten.
Het gaat om bijna 54.000 (van de ongeveer 750.000) studenten die door de coronacrisis langer over hun studie doen. De afgelopen maanden liep bijna 1 op de 3 studenten studiepunten mis. Bij 21 procent vielen lessen uit.
Het ISO vindt de conclusies zorgelijk. “Een maand vertraging kost studenten al snel duizend euro als ze op kamers wonen. Er moet meer ruimte komen om studenten fysiek onderwijs te bieden en een deel van de vertraging in te lopen”, zegt voorzitter Kees Gillesse.
Het onderzoek laat zien dat de vertraging onder hbo’ers groter is dan op universiteiten. “We vermoeden dat dat komt doordat er meer praktijkvakken en stages op het hbo zijn”, verklaart Gillesse.

Vorig artikelBasisscholen doen weer verkeersexamen
Volgend artikelNathaniel Will van Spakenburg naar 2e klasser