Voor de leerlingen van groep 7-8 van de scholen uit Bunschoten stond dit jaar het project Landschappen met Stijl op het programma. In dit project maakten de leerlingen kennis met de beroemde Hollandselandschapschilderkunst én ze kregen zelf een schilderles van een lokale schilder. Ondanks de turbulente tijd waarin scholen verkeren door het
coronavirus, gingen bijna alle bezoeken door! Bovendien nam beleidsambtenaar Wido Choufour een kijkje bij een van de schilderlessen in de Eemlandhoeve.
In de voorbereidende lessen bestudeerden de leerlingen de tekeningen van 17eeeuwse kunstenaars. Daarna maakten ze een oefenschilderijtje, met het doel hun inzicht in de techniek te vergroten. Vervolgens brachten ze een bezoek aan de
Eemlandhoeve waar zij met Stef Vedder óf Vera de Graaf het polderlandschap van Bunschoten schilderden.

Het project wordt normaal gesproken uitgevoerd in het klaslokaal met de materialen die op school aanwezig zijn. Een extra incidentele subsidie van de gemeente Bunschoten maakte het mogelijk om deze lessen uit te voeren op de Eemlandhoeve.
Een schitterende en inspirerende locatie midden in het polderlandschap. De ervaring wordt sterker door alle zintuigelijke waarnemingen die er extra bij komen. De geluiden en geuren van de bloemen, planten en dieren; het platteland. Niet alleen de locatie wordt gefinancierd uit deze subsidie, ook de benodigde materialen. Voor de kinderen werkt dat uiteraard zeer motiverend. Op 2 juli vonden de laatste schilderlessen plaats op de Eemlandhoeve.
Dit project maakt onderdeel uit van het Cultuurprogramma, een programma dat basisschoolleerlingen in de provincie Utrecht hun culturele omgeving laat ervaren en hen leert er betekenis aan te geven. Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht
organiseren binnen dit programma ontmoetingen tussen kinderen en lokale kunstenaars en instellingen. Benieuwd naar het hele programma voor de gemeente Bunschoten? Kijk op www.kunstcentraal.nl.

Vorig artikelWe mogen weer
Volgend artikelDemonstratie Baarn