De intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s), ofwel ‘slimme verkeerslichten’, verschijnen op steeds meer plekken in Nederland. Zo ook op de N201 in de provincie Utrecht, waar al in 2019 slimme verkeerslichtenwerden geplaatst. Om het vrachtverkeer op deze drukke doorgangsroute beter te kunnen faciliteren en de effecten van de iVRI’s te kunnen meten, organiseerde Goedopweg een pilot met transportbedrijf Brouwer Transport B.V. Het onafhankelijk evaluatierapport toont aan dat de reistijd door de iVRI’s korter wordt. Ook neemt de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik af, omdat het vrachtverkeer minder vaak hoeft af te remmen en op te trekken.
iVRI’s dragen bij aan de verkeersveiligheid, aan duurzaamheidsdoelstellingen en aan de doorstroming van het verkeer in Nederland. Ze kunnen onderling communiceren en inspelen op de actuele verkeersdrukte. Aankomend verkeer dat voorzien is van een speciale app, wordt door de iVRI herkend. Indien de situatie het toe laat, kan het voertuig voorrang krijgen.

Vorig artikelVervolg voorbereiding
Volgend artikelGSG Guido VMBO wint Amersfoortse rapwedstrijd