Er zijn in een maand tijd 117.000 vlinders geteld bij de jaarlijkse vlindertelling maar toch is De Vlinderstichting alles behalve tevreden. Vergeleken met 10 jaar geleden is de opbrengst schraal: “Toenzaten we op het dubbele.”

Lichtpuntje is dat er iets meer vlinders geteld werden dan de afgelopen twee jaar, maar toch is duidelijk een dalende lijn te zien in het aantal schubvleugeligen. Er is in de loop van tijd steeds minder goed leefgebied overgebleven voor vlinders. Ook landbouw, klimaatverandering en droogte zijn niet goed voor de aantallen. Volgens Ineke Radstaat van De Vlinderstichting komen de getelde aantallen van nu dan ook niet eens in de buurt van de aantallen tien jaar geleden: “Toen zaten we op het dubbele.”

Via een website of app kon iedereen meetellen en meer mensen dan ooit tevoren deden dit. Er waren ruim 14.000 tellingen in 4500 tuinen. In de provincie Utrecht werden 9100 vlinders geteld. Buurprovincie Gelderland kwam op nummer één te staan met 20.000. Vlinderfans kunnen Flevoland beter mijden: daar werden er nog geen 2000 geteld. Het meest gezien werden de atalanta en de dagpauwoog. De atalanta werd vaker boven de rivieren gezien, waarschijnlijk omdat het daar iets koeler is.

Vorig artikelDeze zomer twee NGK/GKv-avonddiensten
Volgend artikelEemland 1 Actueel