Twee chirurgen van het UMC Utrecht verzamelden in korte tijd miljoenen voor zorgverleners die zelf zijn getroffen door het coronavirus. Marijn Houwert en Sander Muijs bespraken de situatie van sommigecollega’s en besloten dat er iets moest gebeuren. Binnen een aantal weken zetten ze een stichting op: Zorg na Werk in Coronazorg. Tot hun grote verbazing stroomde de donaties binnen. De artsen hadden nooit verwacht dat de actie zó succesvol zou zijn.
Ze zagen hoe groot de impact van het virus is op collega’s en de groeiende zorgen over hun eigen gezondheid. “Onze verpleegkundigen werkten op de covid-afdeling, onze arts-assistenten werden ingezet op de intensive care”, zegt Houwert.
“Ze moesten werken onder hoge druk en met een hoger risico dan normaal, dus niet waar ze voor gekozen hebben. Iedereen doet het uit volle overtuiging maar wij vonden dat daar ook iets tegenover moet staan.” Houwert kreeg van zijn collega’s vaak de opmerking: ‘Wie zorgt voor ons als wij besmet raken?’.
Ruim zevenduizend mensen hebben gedoneerd aan het noodfonds en dertien getroffen zorgverleners hebben al steun ontvangen. Het gaat om collega’s die door het virus op de intensive care belandden of aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Voor deze groep is er steun voor nabestaanden. Deze lijn is getrokken zodat de stichting snel kan uitkeren en geen papierwinkel wordt. “We willen er zijn voor de zwaarst getroffen zorgverleners. Dus we hebben gezegd voor intensive care of overlijden. We willen niet eindeloos testen hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is of wat de longfunctie is”, vertelt Houwert.
Houwert denkt dat het noodfonds een tweede golf aan kan, de stichting heeft nog genoeg middelen om collega’s te helpen. De focus van de twee chirurgen ligt nu vooral op de bekendheid van de stichting onder zorgverleners. Ze willen de vindbaarheid vergroten en zo iedereen bereiken die eventueel hulp nodig heeft.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelKettinggraaier aangehouden
Volgend artikelNieuwe naam week van de Alfabetisering