Spelers, staf en scheidsrechters uit de eredivisie en eerste divisie worden vanaf twee weken voor de start van de competitie verplicht getest op het coronavirus. De coronaprotocollen blijven daarna hetgehele seizoen van kracht.
Voor die tijd, dus in de voorbereidingsfase, ligt de verantwoordelijkheid bij de clubs zelf.
De KNVB adviseert clubs wél ook nu al te testen. Een woordvoerder van de voetbalbond laat dat weten naar aanleiding van het niet doorgaan van de wedstrijd tussen PSV en UNA vrijdagavond. Een speler van UNA kreeg kort voor aanvang te horen dat hij positief had getest. De spelersbus was toen al op weg naar Eindhoven. Voor PSV was dat reden het coronaprotocol aan te scherpen. De Eindhovense club wil voorlopig alleen nog maar oefenwedstrijden spelen als alle spelers vooraf zijn getest op het coronavirus.
Ook FC Utrecht kreeg met een soortgelijke situatie te maken. De keeper van KRC Genk Maarten Vandevoordt speelde woensdag 22 juli tegen FC Utrecht terwijl hij een dag later een positief werd getest op corona.
De KNVB is blij met eigen initiatieven en maatregelen, adviseert de clubs nu ook al te testen en neemt vanaf twee weken voor de start van het betaalde voetbal de regie in handen. “Voor die twee weken is gekozen om de voortgang van de competitie te waarborgen. Spelers hebben dan nog de tijd om te herstellen”, aldus een woordvoerder. Eerder liet de KNVB al weten dat wedstrijden in principe niet worden uitgesteld. De enige uitzondering op die regel is wanneer een club geen selectie op de been kan brengen.

Vorig artikelWaterschap nodigt grondeigenaren uit om water te sparen
Volgend artikelWaarnemingen plasjes Vitens 1 augustus