De kwaliteit van open zwemwater in Nederland zal de komende tropische dagen snel afnemen. Dat komt doordat blauwalg en botulisme zich heel snel verspreiden in ondiep water dat opwarmt.
Waterbeheerdershouden de situatie scherp in de gaten en geven zo nodig een negatief zwemadvies op zwemwater.nl, laat de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) weten. Zo is er bij het Monnikenhof in Vianen is botulisme aangetroffen in het water, schrijft de gemeente Vijfheerenlanden op Facebook.
Door het zeer droge voorjaar is een aantal zwemplassen minder diep dan anders. Ook staat er weinig stroming in sommige beken en vaarten. Op dit moment nemen blauwalg en botulisme al snel toe, aldus de LCW.
Ook de waterstand in de grote rivieren is laag volgens de LCW. Dat is ook gevaarlijk voor zwemmers, want daardoor is de stroming in de rivieren sterker. Rijkswaterstaat raadt het zwemmen in de rivieren altijd af.

Vorig artikelJan Willem de Lignac over ADHD
Volgend artikelEen brandveilige vakantie regelt u zelf