De Stichting Gastvrije Randmeren luidt de noodklok om de overlast die de waterplanten in onder andere het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg veroorzaken. “Fonteinkruid is de grootste vijand voor de plezier-en recreatievloot”, stelt voorzitter Egge Jan de Jonge.
De botterschippers uit Bunschoten worden dit jaar extra hard geraakt door de problemen. “De beplanting is niet de enige bedreiging die we hebben; de historische vloot wordt ook bedreigd door corona”, vertelt wethouder Peter van Asselt.
Daarom is het extra belangrijk dat het verguisde fonteinkruid wordt aangepakt. De waterplant groeit zo weeldig door de gunstige waterkwaliteit en gemiddelde diepte van twee meter van het Eemmeer. De zon komt zo gemakkelijk bij het fonteinkruid, waardoor de planten als paddenstoelen uit de grond schieten.”
Om die groei een beetje in toom te houden, besloot de gemeente Bunschoten vorig jaar 28.000 euro uit te trekken om twee keer in het seizoen te kunnen maaien. “Vorig jaar was het ook dramatisch. De gemeenteraad heeft besloten dit door te zetten en ook voor het jaar 2021 is besloten extra geld beschikbaar te stellen”, vertelt Van Asselt.
De eerste maaironde van het Eemmeer vond ongeveer anderhalve maand geleden plaats. Deze week is de tweede ronde van start gegaan.
Maar de groei gaat vaak nog sneller. “Soms ben je ergens aan het maaien en staat het binnen een paar dagen weer aan de oppervlakte. Het kan soms wel dertig centimeter per dag groeien”, vertelt voorzitter van stichting Gastvrije Randmeren Egge Jan de Jonge.
“Het is een enorme operatie”, vertelt De Jonge. “Gelukkig hebben we in december een convenant met Rijkswaterstaat en partners in het gebied getekend om te kijken naar een structurele oplossing.”
Ook botterschipper Evert de Graaf geeft toe weleens met de gedachte te flirten zijn botter te verhuizen. “Het is dat ik in Spakenburg woon, anders was ik in een andere haven gaan liggen”, vertelt hij. “Het liefst heb ik dat al het zeegras morgen al weg is, maar dat kan niet. Maar ik hoop dat in de toekomst die verdieping doorgaat.”

Vorig artikelLOS Sportcafé
Volgend artikelGevonden en verloren