Een groot aantal geldautomaten heeft een spraakfunctie. Ook iemand met een visuele beperking kan gebruik maken van deze automaten. Door de koptelefoon in de automaat te steken wordt de spraakfunctie geactiveerd.De automaten zijn geschikt voor bedrade oordopjes en zijn niet geschikt voor oortelefoons die via bluetooth verbinding maken.
U kunt bij iedere geldmaat met spraak geld opnemen, het maakt niet uit bij welke bank u bankiert.
In Nederland staan er nu al zo’n 900 geldautomaten met spraak.
Tijdens de ontwikkeling van deze geldautomaten hebben Geldmaat en de Oogvereniging intensief samengewerkt. De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging. Met als resultaat een geldautomaat die zoveel mogelijk inspeelt op de beperkingen van een persoon met een visuele beperking.
Begin 2021 staan er verspreid over Nederland circa 2.000 geldmaten met de spraakfunctie. De meeste geldmaten met spraak bevinden zich in winkels zoals de AKO, Bruna, Primera en The Read Shop, maar er zijn ook geldmaten met spraak die zich buiten bevinden. Daarnaast beschikken alle automaten bij de Albert Heijn over de spraakfunctie. In de Locatiewijzer op geldmaat.nl kunt u de optie “Automaten met spraakondersteuning” aanvinken om de dichtstbijzijnde geldautomaat met spraak te vinden.

Vorig artikelVVN: ‘oefen de school-thuisroute!’
Volgend artikelWitte zwanen, zwarte zwanen….