Militaire vliegtuigen en helikopters doorkruisen dagelijks het Nederlands luchtruim. Vaak overdag, maar ook ’s avonds. Vaak op hoogte boven u, maar ook laag en snel, dichtbij de grond. Dit veroorzaaktgeluid en soms trillingen op de grond, dat is onvermijdelijk. De luchtmacht levert airpower, overal ter wereld en soms onder extreme omstandigheden. Daarom moeten vliegers zich goed kunnen voorbereiden, en daarom moeten ze oefenen. Voor onze vrijheid en veiligheid.

Tot en met 4 september 2020 wordt er geoefend met militaire helikopters van de Koninklijke luchtmacht op de Leusderheide. De training vindt plaats op verschillende zandvlaktes in de regio.

De oefening HOT wordt uitgevoerd door Chinook- en Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. De oefening wordt ondersteund door de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht.

De Chinook- en Cougar-transporthelikopters trainen brown-out landingen. Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers omdat het zicht beperkt is. Er wordt overdag en in de avond getraind.

Waarom oefenen op de Leusderheide?
De oefening vindt normaal gesproken plaats in het zuiden van Europa. De oefencondities warmte, zand en stof zijn er optimaal. Door COVID-maatregelen kunnen daar op dit moment geen belangrijke trainingen voor helikopterbemanningen plaatsvinden. Daarom wordt er nu meer getraind in Nederland en behouden vliegers hun vaardigheden en licenties.

tot 4 september met Chinooks [ en waarschijnlijk beschermende Apache’s] over de Leusderhei gaat lijkt het mij wel verstandig om met KLu even kontakt op te nemen.

Vorig artikelGezamenlijke kerkdienst NGK en GKV
Volgend artikelUittip: expositie DIVA-LOOS