Eén derde van de jongeren gebruikt een elektrische fiets, met voornaamste reden dat het sneller en minder vermoeiend is dan een normale fiets. Ook al vindt een grote groep jongeren de e-bike voor ouderen,vindt de meerderheid van de jongeren de fiets ook handig, leuk en veilig, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.
De elektrische fiets is populairder geworden in Nederland. Steeds meer mensen gebruiken een elektrische fiets, zo ook jongeren. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed TeamAlert kwantitatief onderzoek naar het gebruik van de e-bike en het gebruik van licht elektrische voertuigen (LEV’s).
Uit het onderzoek, gehouden onder 549 jongeren, komt naar voren dat één op de drie jongeren gebruikmaakt van een elektrische fiets. De meerderheid van de ondervraagde jongeren gebruikt de fiets minstens één keer per week. Ze gebruiken de e-bike vooral om naar sociale contacten te fietsen, naar school of naar werk te gaan. Jongeren zijn daarnaast vrijwel eensgezind: het is minder vermoeiend en sneller dan een normale fiets.
De elektrische fiets heeft momenteel in Nederland het imago dat het een vervoersmiddel voor oudere mensen is. Het onderzoek laat zien dat jongeren verdeeld zijn over dit label. 38,8% vindt inderdaad dat een e-bike voor ouderen is, drie op de tien jongeren schamen zich zelfs als zij gebruikmaken van een e-bike. Toch is de meerderheid van de ondervraagde jongeren positief over de e-bike. Ze vinden de elektrische fiets vooral handig, leuk en veilig.

Vorig artikelTelefoon in je zak
Volgend artikelTwee leden selectie FC Utrecht positief op corona