Tijdens september Kunstmaand, initiatief van het Cultuur Platform Bunschoten, schenkt Museum Spakenburg aandacht aan de tegelcollectie. In het museumcafé zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvangeris het pas verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann.
Vanaf de 17de eeuw laten welgestelde burgers en kooplieden tegels aanbrengen rond de haard.
De tegelcollectie van Museum Spakenburg bestaat voornamelijk uit 19de eeuwse exemplaren met maritieme voorstellingen in visserswoningen en agrarische voorstellingen afkomstig uit boerederijen. Ze zijn veelal gered toen oude pandjes in de jaren zestig plaats moesten maken voor nieuwbouw. In het museum zijn diverse tegelschouwen permanent te bewonderen. Er zijn echter ook losse tableaus die speciaal voor deze gelegenheid worden tentoongesteld.
Tegelkunstenares Kim van Dooren-Pothmann (1980) is al een aantal jaren betrokken bij de organisatie van het Cultureel Kidsfestival, een jaarlijks evenement dat het museum samen met de bibliotheek en het Cultuur Platform organiseert. Vorig jaar was het thema ‘wonen’ en maakte zij ter promotie van de kinderworkshop een Spakenburgs tableau met een knipoog naar de tegelschouwen in het museum. Spakenburgse klederdracht is één van haar favoriete onderwerpen en van daaruit ontstond het idee een stuk uit de museumcollectie als inspiratiebron te gebruiken. Kim koos een kraplap, zijnde het meest kenmerkende onderdeel van de klederdracht. Deze kraplap is gemaakt van antieke Indiase sits met weelderige bloemen en doorntakken. De combinatie van Indiase sits met rode doek stof geeft het werk een onmiskenbaar Spakenburgs tintje. Zij is erin geslaagd in het kunstwerk een verbinding te laten ontstaan in plaats, tijd, materiaal en functie. Het tableau is dan ook een mooie aanwinst voor de collectie.
Tijdens september Kunstmaand wordt dit werk tentoongesteld in het museumcafé, dat gedurende de openingstijden van het museum coronaproof en vrij toegankelijk is.
Kim zal op zaterdag 12 en 26 september van 11.00 uur tot 15.00 uur zelf aanwezig zijn in het museumcafé en daar een demonstratie tegeltjes schilderen verzorgen.
Uiteraard bent u dan ook van harte welkom in het museum!

Vorig artikelNieuwe sponsor IJsselmeervogels
Volgend artikelSpakenburg Nu