De inkomsten van scholieren zijn hoger, ouders betalen meer en toch vindt meer dan de helft van de Nederlandse scholieren dat ze geld tekortkomen. Dat staat in het Scholierenonderzoek 2020 van het NationaalInstituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut onderzocht voor de 14e keer hoe scholieren in het voortgezet onderwijs omgaan met geld. Ook in 2016 zag het Nibud dat ouders veel uitgaven van hun kinderen voor hun rekening namen. In de afgelopen vier jaar is dit verder toegenomen. Hierdoor hoeven scholieren niet meer rond te komen van alleen hun eigen inkomsten. ‘Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Het Nibud ziet dat ouders in 2020 hun kinderen vaker helpen bij het online bankieren of bij het doen van (veilige) online aankopen. Tegelijkertijd worden kinderen nu online meer geconfronteerd met een wereld waarin alleen the sky the limit is. In een steeds complexer wordende samenleving is de financiële opvoeding niet meer alleen een taak voor ouders. Financiële problemen zijn immers ook een maatschappelijk probleem. Het wordt steeds belangrijker om de financiële weerbaarheid van jongeren en kinderen te versterken.

Vorig artikelEemdijk start met 3-0 zege
Volgend artikelTreindieven gepakt