Komend weekend zijn er weer de landelijke Open Monumentendagen. Vanwege de huidige tijdsomstandigheden helaas in een aangepaste vorm. Maar toch ook met monumenten die fysiek en/of digitaal hun deurenopenen. Zomaar op pad gaan is niet aan te bevelen. Bovendien is de Open Monumentendag in Bunschoten dit jaar vooral digitaal.

Het was geen optie om de Open Monumentendag zomaar voorbij te laten gaan. Ook al is het niet mogelijk om eigenaren te vragen hun pand open te stellen. Maar veel monumenten zijn ook aan de buitenkant interessant. Informatie over de monumenten is te vinden op https://www.openmonumentendag.nl/comite/bunschoten/. Bij de monumenten die op deze site zijn opgenomen, is ook een qr-code te scannen. Dan is direct bij het pand nadere informatie te vinden over het monument. Als u deze mogelijkheid niet hebt, kunt u de informatie op de website vinden.

Enkele monumenten die normaal zijn geopend, zoals De Ouwe Sjoòl, Korenmolen de Hoop (rondleidingen in de molen zelf zijn helaas nog niet mogelijk), Stadsweiden en begraafplaats Memento Mori altijd Open
Monumenten. Bij Museum Spakenburg zijn ook enkele monumenten aanwezig zoals de vishangen, de hooiberg en de taaninstallatie. Demonstraties en rondleidingen zijn ook hier niet mogelijk, maar individueel of met een eigen gezelschap is een bezoek geen probleem. Museum Spakenburg is alleen te bezoeken met een geldig toegangsbewijs of de Museumkaart.
In het museumcafé, dat wel vrij toegankelijk is, is er aandacht voor de tegelcollectie van het museum. Er zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvanger is het onlangs verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann. Bij het maken van dit werk liet zij zich inspireren door een kraplap uit de collectie van het museum.

Vorig artikelUittip: Open Monumentendag.
Volgend artikelFietsers verboden