Het Baarnse coronatestlab U-Diagnostics is afgelopen week toch gestart met het uitvoeren van coronatests in samenwerking met de GGD. Daarvoor heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS) een overeenkomst gesloten met het lab en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff, dat met de Baarnaars samenwerkt. Het lab spande begin juli nog een kort geding aan, omdat het vond dat het buitengesloten werd. Dat verloor het.

In de behandeling van het kort geding hoopte directeur Maarten Cuppen op erkenning van het Duitse lab waarmee het samenwerkt. Dat is nu dus gelukt. Met de overeenkomst voert U-Diagnostics nu 500 testen per dag uit, wat de komende weken naar minimaal 2000 testen per dag moet oplopen. Uiteindelijk hoopt het ministerie dat het lab 5000 testen per dag kan uitvoeren.

De samenwerking met U-Diagnostics en het Labor Dr. Wisplinghoff past binnen de strategie van het ministerie om de testcapaciteit de komende weken flink uit te breiden. De vraag naar testen is explosief gestegen, terwijl laboratoria niet genoeg testmateriaal hebben. Daarom raken ook de GGD’s overbelast, en het ministerie verwacht dat de vraag naar testen in het najaar alleen maar toeneemt.

Vorig artikelUittip: Monumentendag
Volgend artikelExpositie kunstschilder Roelof Koelewijn