Uit recente gesprekken tussen Veilig Verkeer Nederland, scholen en gemeenten, blijkt dat verkeersdrukte rondom basisscholen op veel plekken een probleem is. VVN laat weten dat het dringend nodig is omschoolomgevingen veiliger te maken. Hiervoor start zij deze week een nieuwe campagne onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’. Automobilisten worden verzocht om schoolzones zoveel mogelijk te vermijden. Meer info via vvn.nl/veilige-schoolomgeving.
De oproep aan ouders luidt: ‘Op de fiets naar school maakt de buurt blijer’ en moet ervoor zorgen dat ouders hun auto ’s morgens laten staan en hun kinderen in de plaats daarvan vaker lopend of met de fiets naar school brengen.
De directe schoolomgeving wordt bij voorkeur autoluw of zelfs autovrij. VVN-Directeur Evert-Jan Hulshof licht toe:
“Het inrichten van schoolstraten, waarbij schoolomgevingen vlak voor en na de schoolbel voor auto’s tijdelijk worden afgesloten, gebeurt al steeds vaker. De meeste basisscholen zijn gelegen in de woonwijk zodat het makkelijk, leuk en leerzaam is om kinderen lopend of op de fiets te begeleiden naar school. Totdat ze het zelf kunnen.”, aldus Hulshof.
Uit recent onderzoek van VVN onder ruim 3.300 ouders, blijkt dat maar liefst 95% van alle basisschoolkinderen binnen een straal van vijf kilometer bij hun school vandaan woont. Ook laat de organisatie weten dat het uiterst waardevol is om je kind lopend of op de fiets te brengen. Ouders die hiervoor kiezen integreren verkeerseducatie namelijk op een natuurlijke manier in hun dagelijkse routine..
Veilig Verkeer Nederland presenteert een Top-5 met oplossingen:
1. Geef ruimte aan kinderen en vermijd schoolzones
2. Houd extra rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers
3. Rij relaxed, gun jezelf en anderen de tijd
4. Houd je aan de verkeersregels
5. Rij mobielvrij, rij MONO

Vorig artikelUitslag vlucht met jonge duiven
Volgend artikelVlindertelling