24 en 25 september houdt Stichting Orhei weer een voedselactie bij de supermarkten.
Het voedsel gaat naar Causeni in Moldavië waar het dagcentrum Gratia gevestigd is. Ruslan Ciobanu, directeur van ditcentrum, zorgt voor de verdeling van het voedsel.
Nog steeds is Moldavië het allerarmste land van Europa. Er is veel sprake van emigratie naar andere landen, waar mensen meer kunnen verdienen. Kinderen blijven achter bij opa en oma. Ook alcoholverslaving – mede door de deprimerende situatie voor velen – is een groot probleem.
Het Dagcentrum Gratia ondersteunt gezinnen door de kinderen naschool op te vangen, (bij)lessen te geven en te eten te geven. Daarmee is het dagcentrum voor veel kinderen een ‘warm’ thuis. De stichting ondersteunt dit huis. Door het werk wat ze doen in hun omgeving, heeft de staf van het dagcentrum goed zicht op gezinnen die hulp nodig hebben. Samen met andere sociale instanties delen ze de voedselpakketten uit aan gezinnen waarvoor dit broodnodig is.
Corona treft ook Moldavië. Met name economisch. Consequentie is dat er in arme gezinnen nu honger wordt geleden. De hoge werkloosheid en daarbij nu het Coronavirus leidt tot inkomstenverlies waardoor er geen voedsel kan worden gekocht. De kinderen die iedere dag in het centrum van stichting Orhei een warme maaltijd kregen, zijn daar nu ook van verstoken.
De scholen zijn gesloten, zodat ook gezinnen zich terugtrekken achter de voordeur. Dat dit verregaande consequenties met zich mee ging brengen lag eveneens helemaal in de lijn van de verwachtingen. In Westelijk Europa werd al gewaarschuwd voor een stijging van huiselijk geweld, dus zal het ook niemand verbazen dat dit in Moldavië ook, maar daarnaast vele malen vaker voorkomt. Het is normaal gesproken al iets dat veel gebeurt (vooral in arme gezinnen). De staf van het dagcentrum heeft contact met een heel aantal gezinnen in samenwerking met de sociale dienst. Het uitdelen van de voedselpakketten helpt daarin bovendien om op een laagdrempelige manier binnen te komen.
Maakt u liever een gift over dan kan dat op ING rekeningnummer NL61INGB0007488680 t.n.v. st. Help de kinderen van Orhei te Moldavië o.v.v. voedselactie. Of doneer direct via onze website: www.orhei.nl/doneer-nu/.
Heeft u vragen over de voedselactie? U kunt bellen naar Maria Koelewijn (033-2985290 of 06-43703371) of Nel de Graaf (033-2984242 of 06-22890265).

Vorig artikelVerhuizing bijzondere dorpsgenoot 
Volgend artikelBunschoten, hou vol!