Twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn goedgekeurd. Hiermee wordt binnen een kwartier duidelijk of je wel of niet besmet bent.
Er wordt hard gewerktom de corona- sneltesten op grote schaal in te zetten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Wel moet eerst duidelijk zijn hoe de tests het beste in de praktijk gebruikt kunnen worden. Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, kon het ministerie nog niet zeggen.
Arts-microbioloog Marije Hofstra van het UMC Utrecht is enthousiast over de resultaten. “Op dit moment is de PCR-test de standaard. Dit is een hele gevoelige test die op basis van detectie van het virale genoom vaststelt of het Covid-19-virus aanwezig is. Het nadeel van deze nauwkeurige test is dat het minimaal vijf uur duurt voordat je de uitslag hebt en deze in het laboratorium moet worden uitgevoerd.”
De nieuwe sneltest die is onderzocht – de Panbio Covid-19 antigeen test – meet de aanwezigheid van eiwitten die op het oppervlakte van het virus zitten; antigenen. “De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest. De afgenomen wattenstok gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.”
Geeft de sneltest dezelfde uitslagen als de PCR-test? In de Utrecht-teststraat werd gevraagd of naast de PCR-test ook de sneltest afgenomen mocht worden. Hierdoor zijn de testen 1257 keer vergeleken. 90 personen testten positief met de sneltest en 123 met de PCR-test. Dit is een betrouwbaar resultaat. Als de PCR positief was en de sneltest negatief was dat bij mensen die een erg lage hoveelheid virus hadden omdat ze al langer klachten hadden. Dan is de besmettingskans ook lager.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelKNVB beker: Spakenburg, GVVV en DOVO uitgeschakeld
Volgend artikelTrainers verdeeld over voetballen zonder publiek