Onderstaande brief ontvingen alle ouders van de basisscholen:
‘Op alle basisscholen in de gemeente Bunschoten-Spakenburg zal de roetveegpiet de Sint vergezellen bij zijn bezoek aan de scholen. Dit iseen unaniem besluit van de directies van de scholen en de bestuursleden van de schoolverenigingen VVGO, VCO en van de stichting STEV.

De laatste jaren heeft een deel van de scholen reeds de keuze gemaakt voor de roetveegpiet. De zwartepietendiscussie is binnen het directieberaad al vrij snel na de zomervakantie opgepakt met als doel om vroegtijdig duidelijkheid te verkrijgen.

De reden voor de gemaakte keuze ligt deels in de praktijk die we om ons heen zien. Kinderen zien in de media (folders, advertenties en tv/sinterklaasjournaal) nergens meer de zwarte piet. Voor kinderen is het dan ook niet meer dan logisch dat op school ook de roetveegpiet aanwezig is.
De hoofdreden voor de keuze ligt bij alle scholen dieper. Voor VCO en VVGO vanuit de Christelijke overtuiging vinden de directeuren en besturen het onwenselijk om door te gaan met zwarte piet als je weet dat je andere mensen daar pijn of verdriet mee doet. Op Sport basisschool ‘t Kruisrak wordt vanuit de openbare waarde van inclusie stelling genomen voor een Sinterklaas zonder stigmatiserende zwarte piet (zie hiervoor ook het manifest van STEV op de website).
Daarnaast zal, in navolging van de landelijke richtlijn, Sinterklaas dit jaar geen groots onthaal krijgen op de schoolpleinen. Helaas is een vol schoolplein met kinderen en ouders niet passend in deze coronatijd. Uiteraard gaan wij er ons best voor doen om er een mooie en gezellige dag van te maken voor de leerlingen!

Directeuren en bestuurders van de basisscholen van VVGO, VCO en STEV’

Vorig artikelMotorscooter trekt de aandacht
Volgend artikelSpakenburg blijft ongeslagen