Het aantal coronabesmettingen in Bunschoten blijft toenemen en is al dagen relatief het hoogste in onze regio. In de laatste zeven dagen heeft Bunschoten er gemiddeld 591 besmettingen per 100.000 inwonersbijgekregen. Ter vergelijking: een regio gaat naar het zwaarste “zeer ernstige” risiconiveau als er sprake is van meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week.

Burgemeester Melis van de Groep zegt geschrokken te zijn van de cijfers. “We hadden toch altijd een redelijk volgend cijfer en nu in de afgelopen week zoveel positief getesten erbij. Dat baart me echt zorgen”, vertelt hij. “De kans dat je in Bunschoten besmet wordt is groter en dus moet je nog voorzichtiger zijn.”
Vorige week verspreidde de burgemeester al een open brief op sociale media waarin hij zijn zorgen uitte en de strengere maatregelen “noodzakelijk” noemde. “Corona slaat ons dorp niet over”, zei hij over de toen bekende 77 besmettingen in oktober. Nu staat de teller voor deze maand op 199 besmettingen, tegenover een totaal van 130 over alle maanden ervoor.
Uit navraag bij de GGD blijkt dat er geen aanwijsbare clusters zijn waardoor het aantal besmettingen in Bunschoten oploopt. “Bij ons bron- en contactonderzoek is geen specifieke oorzaak naar voren gekomen hiervoor. Net zoals in de rest van de regio zien we de meeste besmettingen in de gezinssetting”, stelt arts Infectieziektebestrijding Putri Hintaran. “Omdat Bunschoten een relatief kleine gemeente is, kan een klein aantal besmettingen leiden tot een grote relatieve stijging per 100.000 inwoners.” RTV Utrecht

Vorig artikelVisie en Notitie Grondstrategie
Volgend artikelUittip: DierenPark Amersfoort