Iedereen vanaf 18 jaar in Bunschoten die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 4 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid,Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 8.700 Bunschoters.
Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”
Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Je kunt je keuze ook al zelf op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.
Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.
Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Hier krijg je uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.
Tot 1 oktober 2020 vulde 48,5% van de Bunschoters vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 48,9% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 32% wil geen orgaandonor worden en 19,1% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.
Meer weten? Meer informatie: www.donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl.

Vorig artikelZalmaktie 2020
Volgend artikelDankdag: avondopenstelling gemeentehuis vervalt