Er zijn vergevorderde plannen voor een bezoekerscentrum bij het Sovjet Ereveld in Leusden. Daar moeten de verhalen van de 865 oorlogsslachtoffers verteld worden die aan de Dodeweg begraven liggen.
Bijhet Sovjet Ereveld is nu vrijwel geen informatie te vinden. Er staat slechts een bordje bij de entree.
De Stichting Sovjet Ereveld heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het plan. Het project gaat naar schatting 1,7 miljoen euro kosten. De Stichting verwacht jaarlijks 15.000 bezoekers te krijgen. Over de precieze plek is de stichting nog in gesprek.
,,Deze soldaten vochten ver van huis tegen nazi-Duitsland, echtgenotes en kinderen bleven in grote onwetendheid achter’’, vertelt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,De verhalen die schuilgaan achter de grijze grafstenen willen we vertellen, omdat ze niet vergeten mogen worden.’’
De 865 Sovjetsoldaten aan de Dodeweg in Leusden behoren tot de 26 miljoen oorlogsslachtoffers die de Sovjet-Unie te betreuren heeft. Meer dan tien miljoen sneuvelden als soldaat aan het Oostfront of als krijgsgevangene onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp.
De enorme offers die door de Sovjet-Unie zijn gebracht in de strijd tegen nazi-Duitsland zijn in het Westen altijd onderbelicht gebleven. ,,Nergens in Nederland kan dit beter worden verteld dan bij het enige Sovjet Ereveld’’, zegt voorzitter Alex Engbers.
De Stichting Sovjet Ereveld is al actief op zoek naar financiële steun voor de inrichting van een bezoekerscentrum. ,,We zijn blij met de positieve reacties die we krijgen en we verwachten snel resultaten te boeken’’, zegt Reiding.
In het bezoekerscentrum wordt gekozen voor een vernieuwende manier van presenteren, die aansluit bij de wensen van deze tijd. De bezoekers beleven het verhaal door de ogen van een soldaat alsof ze erbij zijn. Het is de eerste keer dat in ons land bezoekers worden meegenomen in een ‘first person’-beleving van de verschrikkingen van de oorlog.

Vorig artikelTraningen ivm Dankdag afgelast
Volgend artikelHerfst