Bij Dierenpark Amersfoort werd geprotesteerd door de organisatie Alle Dieren Vrij. Ze willen gerechtigheid voor de doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna en eisen een sluiting van de dierentuin. Zezijn daarnaast van mening dat alle dieren in Dierenpark Amersfoort opgesloten zitten en tentoongesteld worden aan de mens ter vermaak.
Andere dierenrechtenorganisaties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de noodzaak om de twee chimpansees dood te schieten. De dieren ontsnapten gisterochtend uit hun verblijf en vormden een gevaar.
Volgens onder meer Comité Dierennoodhulp en Animal Earth heeft de dierentuin de wet overtreden door niet eerst te trachten met andere middelen de chimpansees terug in hun verblijf te krijgen. Maar volgens DierenPark Amersfoort zou verdoven van de twee ontsnapte chimpansees te lang hebben geduurd. Gezien het gedrag en de behendigheid van beide apen was er geen andere optie dan de dieren dood te schieten, liet het park eerder weten.
In een schriftelijke verklaring laat dierentuin-directeur Astrid Wassenaar weten: “Wij zijn vanaf gisteren uitgebreid in gesprek met de lokale autoriteiten, onder meer met de politie die gisterochtend zeer snel ter plaatste was. Vooralsnog geeft dit geen aanleiding voor verder onderzoek door deze autoriteiten. Vanzelfsprekend concentreren wij ons de komende dagen op een uitgebreide evaluatie van het incident en ons handelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om vragen te stellen en uiteraard zullen wij volledig meewerken aan een eventueel onderzoek.”
Gedragsbioloog Godelieve Kranendonk van Stichting AAP stelde gisteren dat dierenverzorgers de juiste keus hebben gemaakt. “Chimpansees zijn in potentie levensgevaarlijk. Zeker als ze agressief gedrag vertonen. Geen risico nemen en de dieren doodschieten is dan het beste. In films zie je dat een aap wordt neergeschoten met een verdovingspijltje en dat het dier meteen wegzakt. In het echte leven kan dat wel een halfuur duren, of werkt het verdovingsmiddel helemaal niet doordat het dier vol adrenaline zit.”
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelKOM OVER EN HELP
Volgend artikelGesprek De Boei