We hebben het misschien allemaal wel eens gedaan: de voordeur achter je dichttrekken terwijl je sleutelbos nog in huis ligt. Of misschien trek je de voordeur alleen maar dicht, zonder hem op slot te draaien.In beide gevallen kan een inbreker zo bij je binnen. De inbreker gebruikt een flexibel, maar hard stuk plastic, dat hij tussen het kozijn en de voordeur frommelt. Dat is ‘flipperen’. Hij duwt de dagschoot van het slot naar binnen en opent daarmee je deur binnen een halve minuut. Slimme deursloten maken daar een einde aan en zijn dan ook steeds meer gewild.
Je hebt 2 soorten slimme deursloten, mechanische en elektronische. Bij de eerste zorgt een slim mechanisme ervoor dat bij het dichttrekken van de deurde de dagschoot in de sluitkom van het kozijn valt, maar ook de nachtschoot. De deur zit dan meteen goed op slot. Elektronische, slimme sloten bieden nog meer gemak. Die gaan namelijk weer van het slot af als een geregistreerd mobieltje bij het slot in de buurt komt, zodat de deur makkelijk te openen is.
Uit onderzoekblijkt dat ruim een derde van de ondervraagden het wel handig vindt om middels een camera te zien wie er voor de deur staat. Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie: “De afgelopen jaren zijn steeds meer woningen voorzien van goed hang- en sluitwerk. De inbraakcijfers zijn niet voor niets meer dan gehalveerd de afgelopen vijf jaar. Als men een camera plaatst, kiest men bij de voordeur het meest voor een deurbelcamera (50%), maar ook de beveiliging­scamera is steeds vaker in beeld (39%), terwijl een klein deel (11%) een dummy-camera plaatst ter afschrikking.”
Dat er steeds minder inbraken plaatsvinden is mooi, maar het is nog steeds nodig om aan inbraakpreventie te blijven werken. “Het vele thuiszitten helpt de inbraakcijfers extra omlaag. Maar de corona-tijd gaat eens voorbij. Gebruik die extra tijd thuis dan om je huis op inbraakgevoeligheid te controleren! Een helder overzicht vind je snel op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl”

Vorig artikelIJM Nederland
Volgend artikelOntwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort