Lachgasgebruik in het verkeer is in een relatief korte tijd een groot probleem geworden. Veel gemeenten zitten met het lachgasgebruik in de maag, omdat het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas inhet spel is, enorm stijgt. Om het lachgasgebruik achter het stuur onder jongeren tegen te gaan, is jongerenorganisatie TeamAlert een nieuwe campagne gestart: “Rij Ballonvrij”.
Lachgasgebruik onder jongeren is enorm toegenomen. Het wordt gebruikt tijdens het uitgaan en vaak in de auto. De auto is dé plek voor jongeren om het middel te gebruiken, volgens eerder onderzoek. De stap om dan onder invloed van lachgas te gaan autorijden is klein en door het effect van lachgas zien de jongeren de gevaren van het rijden onder invloed niet meer. Ze slingeren van rijbaan naar rijbaan, rijden te snel of juist te langzaam of verliezen de controle over hun auto, met alle gevolgen van dien.
Om dit probleem aan te pakken start de organisatie in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze week de campagne “Rij Ballonvrij”. Deze campagne, met als slogan “word geen clown in het verkeer”, wil jongeren laten inzien dat het lachgasgebruik in de auto niet normaal is. De campagne is vooral online gericht om daar de sociale norm uit te dragen en de jongeren te bereiken.
Op de website www.rijballonvrij.nl is informatie te vinden over de gevolgen van lachgas op het rijgedrag. Er is ook campagnemateriaal beschikbaar. Dit materiaal kan door gemeenten en provincies worden gebruikt om de campagneboodschap te helpen verspreiden.

Vorig artikelLeger des Heils collecteert voor broodnodig buurtwerk
Volgend artikelWereld Toilet Dag