De voorzitters van de veiligheidsregio’s komen vanavond weer samen in Utrecht om te praten over allerlei coronamaatregelen. Ook minister Grapperhaus van Justitie is erbij. Op de agenda staat onder meercarbidschieten, dat in tegenstelling tot vuurwerk niet is verboden.
Carbidhandelaren worden overstroomd met bestellingen. Veel burgemeesters vrezen voor ongelukken, omdat mensen weinig ervaring hebben met het laten knallen van carbidgas in melkbussen. Naar verwachting spreken de veiligheidsregio’s aanvullende regels af voor de jaarwisseling.
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft al gezegd dat hij carbidschieten tijdens komende jaarwisseling wil verbieden, net als de gemeentes Diemen en Teylingen (Zuid-Holland).
Carbidschieten is in onze provincie populair in plaatsen als Eemnes, Hoogland, Bunschoten, Werkhoven, Woudenberg en De Bilt. In die laatste gemeente pleitte de lokale GroenLinks-afdeling al voor een verbod. Net over de provinciegrens is een carbidschietevenement in Nijkerkerveen inmiddels afgelast.
Naast carbidschieten praten de veilgheidsregio’s en justitieminister Grapperhaus waarschijnlijk ook over de veiligheid van boa’s. Die willen graag spuugkappen hebben, meldt RTL Nieuws. Dat zijn gaasachtige maskers die al worden gebruikt door sommige politiekorpsen. Ademen kan dan nog wel, spugen niet meer.
Minister Grapperhaus wilde zulke maskers tot nu toe niet geven aan boa’s. Maar burgemeesters gaan daar nu toch op aandringen.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelDeelauto’s in Amersfoort
Volgend artikelPieten bij de Veldmuis