November is als vanouds ‘Nederland Leest’ maand. Het thema dit jaar is ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Bibliotheek Eemland sloot aan met een korte verhalen schrijfwedstrijd. De jury nomineerdeuit de inzendingen negen verhalen. Lezers in Amersfoort kunnen stemmen voor de publieksprijs.

Aan de hand van het thema konden schrijvers in de geschiedenis van de eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen duiken. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed zoekt is er altijd een groot verhaal te vinden. Het verhaal moest gebaseerd zijn op een echte gebeurtenis uit een nabij verleden of verre geschiedenis, zoals de ontploffing en verwoesting van de Onze lieve vrouwkerk. Maar ook de kleinere geschiedenis kreeg een plek, zoals een familieverhaal of een verkoop van spullen bij een verhuizing. De meeste genomineerde schrijvers gaan uit van een historisch feit of persoon, en hebben hier zelf een verhaal omheen verzonnen. Bijvoorbeeld de brand die in de jaren tachtig de Flint in de as legde.

De negen verhalen waarop gestemd kan worden zijn geschreven door: Henk de Klerck, Elmine Wijnia, Marleen van der Velde, Kim Hop, Frans van der Eem, Marijke Toornman, Bożena Kacica, Nicole Tuinissen en Carolien Cramer.

Vanaf donderdag 26 november kan er via www.bibliotheekeemland.nl gestemd worden.

Vorig artikelPietenjournaal
Volgend artikelZakkenrollers minder actief