In deze tijd van het jaar is het laat licht en vroeg donker. Een fietser zonder goede verlichting is nauwelijks zichtbaar in het verkeer. Levensgevaarlijk! Het is van groot belang om als fietser zichtbaarte zijn, en daarom besteden we in de verkeersrubriek deze keer aandacht aan goede fietsverlichting.
Wist u dat het risico op een aanrijding in het donker 20% kleiner is met goede fietsverlichting? Maar er is nog een goede reden om op pad te gaan met werkende verlichting. Met behulp van fietsverlichting kan een fietser alles zien wat er op de weg is, zoals oneffenheden in de weg of obstakels. Verder is te zien hoe de weg verloopt, of er bijvoorbeeld een bocht aankomt of een kruispunt. En ook verkeersborden en richtingsborden zijn op tijd te zien.
Een fietser moet in het donker en bij slecht zicht een voor- en achterlicht aan hebben. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en banden. In algemene zin gelden verder de volgende regels:

Wit of geel licht voor; rood licht achter;
De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen;
De lampen mogen niet knipperen;
Losse lampjes mogen vastgemaakt zijn aan de kleding of op een tas;
Losse lampjes mogen alleen bevestigd zijn op het bovenlichaam, dus niet het hoofd, de armen of benen.

Bestuurders, dus ook fietsers, zijn verplicht om rechts te houden en rotondes dus rechtsom rond te rijden, tenzij anders aangegeven. Er kunnen al snel gevaarlijke en onduidelijke situaties ontstaan wanneer men dit niet doet. Vooral in het donker, en helemaal zonder goedwerkende fietsverlichting. Net als fietsen zonder licht, kan ook spookfietsen op fietspaden en fietsstroken op rotondes beboet worden.

Fietsverlichting is dus absoluut noodzakelijk. Niet voor niets besteden organisaties als VVN en de ANWB hier vaak aandacht aan. Controleer de verlichting daarom regelmatig. Het gaat om zien en gezien worden. De oorzaak van veel fietsongevallen is dat de fietser niet goed zichtbaar was. Denk aan de eigen veiligheid en aan die van een ander en gebruik dus goede fietsverlichting.

Vorig artikelHuisartsen trekken aan de bel!
Volgend artikelVragenlijst GGD ontvangen? Vul ‘m in!