De rechtszaak waarin onder andere de biogascentrale in Bunschoten en een landbouwbedrijf uit Eemdijk worden verdacht van grootschalige meststoffenfraude, gaat van start in de rechtbank van Amsterdam.Het OM verdenkt de bedrijven samen met nog negen anderen van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.
Volgens het OM staat de hele keten van verdachten die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg terecht. Justitie vermoedt dat er duizenden tonnen digestaat, het restproduct van de biogascentrale, illegaal zijn gebruikt als mest.
Dat restproduct zou bij verschillende landbouwbedrijven in Nederland en Duitsland terechtgekomen zijn. Het is niet geschikt als meststof in de Nederlandse landbouw, maar werd daar wel voor gebruikt. Hiervoor zouden opzettelijk papieren zijn vervalst.
Een veehouder in Eemdijk is de enige boer in de provincie Utrecht die door het OM verdacht wordt. Deze boer zei eerder tegen RTV Utrecht niets met de zaak te maken te hebben. Hij zou bij het OM in het vizier zijn gekomen toen hij hulp kreeg bij het maken van een eigen mini-biogascentrale. De veehouder zou nooit stoffen van de biogascentrale hebben afgenomen.
Ook de biogascentrale in Bunschoten sprak de vervalsing van papieren eerder al tegen. “Ik zal niet zeggen dat het met de labeling toen helemaal goed is gegaan. Maar daar gaat het ook niet om, het is nooit de bedoeling geweest om daar geld mee te verdienen. Het is feitelijk gewoon een legale afvoer geweest en als daar in de labeling iets niet helemaal goed is geweest, is dat al lang niet meer zo”, stelt Wouter de Jong, voorzitter van het bestuur van de biogascentrale.
Een integriteitsonderzoek en informatie vanuit het Openbaar Ministerie was voor de provincie deze zomer reden genoeg om de vergunningen van de centrale in te trekken.
De behandeling van de voorlopige voorziening tegen deze beslissing laat nog op zich wachten, dus mocht de biogascentrale voorlopig toch open blijven.
De zesdaagse zaak wordt vanaf dinsdag inhoudelijk behandeld, anderhalf jaar na de regiezitting. Daarvoor had het OM vijf jaar de tijd nodig om de complexe zaak te onderzoeken. Het dossier telt meer dan 30 mappen met in totaal ruim 15.000 pagina’s. In totaal duurt de behandeling zes weken, waarna de rechtbank een datum bepaalt waarop het uitspraak doet.
bron: RTV Utrecht

Vorig artikelPietenjournaal
Volgend artikelWestdijk afgesloten voor al het verkeer