Gemeenten vragen het besluit voor statiegeld op blik naar voren te halen, omdat uit de zwerfafvalmonitor nu al geconcludeerd kan worden dat de benodigde daling niet gehaald gaat worden en dat statiegeldop blikjes onvermijdelijk is.
Particulieren vinden statiegeld op blik een logische stap in het tegengaan van zwerfvuil. De Consumentenbond meldt een panelonderzoek onder leden te hebben uitgevoerd. Daaruit blijkt dat 75 procent voorstander is van statiegeld op blik, met een voorkeur voor een statiegeldbedrag tussen de 10 en 25 eurocent.
Bij een statiegeldverplichting hoort volgens de Consumentenbond ook een consumentvriendelijk inzamelsysteem, met een innameverplichting voor verkooppunten van drankblikjes. Ook diverse gemeenten en Metalen Verpakkingen Nederland (MVN), de brancheorganisatie van fabrikanten van metalen verpakkingen, pleiten voor een innameverplichting.

Vorig artikelPietenjournaal
Volgend artikelKerkdienst Hervormde gemeente