De gemeente met naar verhouding het hoogste aantal nieuwe besmettingen is Bunschoten.Er zijn de afgelopen week 829 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. Na Bunschoten zijn de meeste besmettingende gemeenten Scherpenzeel (749) en Urk (713) gemeld. Dit betekent dat voor het eerst in vijf weken Urk niet meer de grootste coronabrandhaard van Nederland is.
In 354 gemeenten werd de afgelopen week minimaal één nieuwe besmetting vastgesteld. Vlieland is de enige gemeente waar deze week geen nieuwe besmettingen zijn gemeld. Nadat Schiermonnikoog bijna een maand coronavrij was werd hier afgelopen week voor het eerst weer een nieuwe coronabesmetting vastgesteld.
De landelijke stijging zien we ook terug in cijfers van de verschillende veiligheidsregio’s. In maar liefst alle 25 veiligheidsregio’s is afgelopen week het aantal positieve testen gestegen. Wel is landelijk gezien het aantal afgenomen testen deze week ook gestegen. Sinds 1 december kunnen namelijk ook mensen zonder klachten zich laten testen. Dit kan een van de redenen zijn dat het aantal besmettingen stijgt.

Het kabinet wil graag terug naar het niveau ‘waakzaam’. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. Op dit moment zit nog geen enkele veiligheidsregio op dit niveau of in de buurt van deze grens. De besmettingscijfers van veruit de meeste regio’s vallen op dit moment binnen het risiconiveau ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’. In deze regio’s zijn de afgelopen week meer dan 150 of meer dan 250 nieuwe coronagevallen per 100.000 gemeld.
Bron: RTL nieuws

Vorig artikelWoonlasten stijgen
Volgend artikelKinderen met geweld van geld beroofd