Het woord anderhalvemetersamenleving is gekozen tot het woord van het jaar 2020. De term kreeg 29,8 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven fabeltjesfuik (11 procent) en viruswappie(10,6 procent), maakte Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale bekend.
“Ik denk dat het woord heel representatief is voor dit jaar”, zegt Boon. “We hebben door de pandemie een heel nieuw ingerichte samenleving gekregen en ik denk dat dit woord het jaar wel typeert.”

Van Dale omschrijft anderhalvemetersamenleving als een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter ter voorkoming van virusepidemieën. Veel van de twintig genomineerde woorden dit jaar hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis.

In totaal werd er ruim 12.000 keer keer gestemd op de twintig woorden die de Utrechtse uitgever Van Dale had genomineerd voor de verkiezing. Vorig jaar werd het woord boomer gekozen tot woord van het jaar. Het jaar ervoor ging de titel naar het woord blokkeerfries.

In België werd met een overgrote meerderheid van 53,3 procent van de stemmen het woord knuffelcontact verkozen tot hét woord van het jaar 2020. Van Dale omschrijft knuffelcontact als persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis.

Vorig artikelWinkels in Meander gesloten
Volgend artikelIkPas: 30 dagen zonder alcohol