Ambassadeur Dilyor Khakimov van Oezbekistan maakte maandag een vreugdedansje, toen hij hoorde dat er informatie is gevonden over zijn landgenoten die in 1941/1942 in Amersfoort zijn vermoord. Khakimov.,,Het zou fantastisch zijn als eindelijk een aantal van onze Oezbeekse soldaten wordt geïdentificeerd.’’
,,Voor de Oezbeekse regering is het een erezaak om de helden die het opnamen tegen de bezetter te identificeren en hun nagedachtenis levend te houden’’, zegt Khakimov. ,,Voor hun families is dit nieuws nog belangrijker: zij krijgen hopelijk eindelijk te horen waar hun vader, grootvader of oom gestorven en begraven is.’’
,,Elke keer dat het lukt om de opschrift ‘Onbekende soldaat’ op een grafsteen te vervangen door een naam van een persoon, is bijzonder belangrijk en ontroerend voor ons allemaal’’, zei de Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin.
,,Het is vreselijk als oorlogsslachtoffers naamloos in een graf liggen’’, zegt ook burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden. ,,Elke stap die helpt deze mensen een gezicht te geven is bijzonder mooi. Ik kijk met grote belangstelling uit naar de volgende stappen.’’
De nieuwe documenten bevatten adressen, waarmee hopelijk in Amersfoort gestorven soldaten zijn te koppelen aan soldaten die als vermist te boek staan in de Sovjet-Unie. Reiding werkt daartoe samen met experts in onder meer Rusland en Oezbekistan.
,,We zijn superblij met de gegevens die boven tafel zijn gekomen’’, zegt Khakimov. ,,En we zijn de Stichting Sovjet Ereveld zeer dankbaar voor de inspanningen die zij leveren om de soldaten te identificeren en hun nagedachtenis levend te houden.’
Reiding slaagde er de afgelopen twintig jaar al wel in de identiteit te achterhalen van 250 andere oorlogsslachtoffers die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. Van 219 van deze soldaten traceerde en informeerde de Amersfoortse onderzoeker ook de nabestaanden.

Vorig artikelNieuwjaarsspecial LOS
Volgend artikelOliebollen Drive Thru Meander