Theater De Speeldoos in Baarn wordt voor 8,9 miljoen euro gerenoveerd. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. In het pand komen ook de bibliotheek en de volksuniversiteit te zitten. Het planom voor ruim 20 miljoen euro een nieuw cultureel centrum te bouwen in het dorpshart is van de baan.
De discussie over renovatie of nieuwbouw loopt al jaren in Baarn. De gemeenteraad had het besluit om te verbouwen in maart 2019 ook al eens genomen, maar het zogenoemde Arcade-nieuwbouwplan op de Brink was voor veel partijen toch wel erg aantrekkelijk. Daarom gingen de renovatieplannen tijdelijk in de la.
De hoge kosten van nieuwbouw en een aantal onduidelijkheden rond het project gaven voor de meeste fracties de doorslag om uiteindelijk toch te kiezen voor het verbouwen van De Speeldoos aan de Rembrandtlaan.
Over de theaterplannen bestaat verdeeldheid in het dorp en ook voor de raad was het een lastige afweging. “Dat zag je aan de stemming. Het was tien tegen negen. Het geld kan ook maar één keer uitgegeven worden”, reageert wethouder Hugo Prakke.
Prakke belooft dat de parkeeroverlast bij De Speeldoos na de verbouwing verleden tijd is. “Daar hebben we ook met omwonenden over gesproken. Het is wel ondoenlijk om het publiek dat naar buiten komt na een voorstelling te beteugelen. Enige overlast zal er altijd wel blijven, maar voor wat betreft het verkeer gaan we dit proberen op te lossen.”
Het CDA besloot gisteravond voor verbouwen te kiezen. Fractievoorzitter Rik van Hardeveld noemde Arcade eerder “een droomlocatie”, maar vindt uiteindelijk “de risico’s gewoon te groot’. Hij viel gisteravond maar meteen met de deur in huis bij de digitale raadsvergadering.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikel
Volgend artikelGevonden en verloren