Het aantal ondernemers dat een bedrijf begon blijft ondanks de coronacrisis gestaag groeien. Tegelijkertijd zijn er minder bedrijven die ermee stoppen. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basisvan inschrijfcijfers.
Op 1 januari waren er in heel Nederland in totaal 2.078.716 bedrijven. Aan het begin van vorig jaar waren dat er nog 2.000.404. In december steeg het aantal nieuwe bedrijven met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name in de detailhandel kwamen er veel nieuwe bedrijven bij. Terwijl fysieke winkels gedwongen dicht moesten vanwege het coronavirus, nam het aantal nieuwe webshops juist toe.
Friesland kende de afgelopen maand bovengemiddeld veel startende ondernemers, in onder meer Noord-Holland steeg juist het aantal stoppers meer dan in de rest van het land. Utrecht scoort gemiddeld als het gaat om het aantal stoppers en starters.
Landelijk daalde het aantal stoppers afgelopen jaar met 11 procent. Die daling komt na een opvallende stijging in september en oktober, toen respectievelijk 39 en 45 procent meer ondernemers de stekker uit hun bedrijf trokken dan een jaar eerder. In november vlakte die toename al af.
Dat er ondanks het lastige jaar vol coronamaatregelen toch per saldo meer bedrijven bij zijn gekomen, heeft ook te maken met het lage aantal faillissementen. In het landsdeel Noordwest, waar Utrecht onder valt samen met Flevoland en Noord-Holland, daalde het aantal faillissementen in december met 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de maanden ervoor gingen minder bedrijven failliet, waarschijnlijk mede dankzij de forse steunmaatregelen van de overheid. Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelAmateurtrainers somber over hervatting competitie
Volgend artikelStart vaccinatie