Coronapatiënten die zijn opgenomen op de intensive care hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen tegen reuma. Dat blijktuit internationaal klinisch onderzoek, van onder andere het Imperial College London en Universitair Medische Centrum Utrecht. Het onderzoek is in vijftien Europese landen uitgevoerd, en er zijn meer dan 3.900 covid-19-patiënten bij betrokken.
UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde legt bij de NOS uit dat dit medicijn het verschil kan maken voor ic-patiënten. “In het onderzoek was het aantal mensen dat overleed aan covid-19 op de IC, 35,8 procent. Door dit medicijn tegen reuma toe te dienen, is dat bijna met een kwart afgenomen. Wij vinden dit overtuigend bewijs dat we mensenlevens kunnen redden en patiënten minder lang op de ic hoeven te verblijven.”
Internist Annelies Verbon, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Internist-infectiologen, noemt het een ‘prachtig resultaat’. “Als de studiedata op korte termijn gepubliceerd worden, dan kan het al heel snel worden ingezet”, zegt ze bij de NOS.
Het middel kan nog niet direct gebruikt worden, omdat het eerste in de richtlijnen moet worden opgenomen. “De data uit het onderzoek worden nu beoordeeld door richtlijncommissies, daarna kan worden bepaald of deze medicijnen op kort termijn worden ingezet”, aldus Derde.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikel
Volgend artikelAuto op zijn kop